ZEYTİNYAĞI HAKKINDA

Zeytinyağı; Zeytin ve Zeytin ağacının ismi bütün kutsal kitaplarda geçmektedir. Cennette ye alan üç meyveden birisidir. Ağaçların kendilerine kral olarak seçmek için başvurdukları ilk ağaçtır. Meyvesinden çıkan altın suyu zeytinyağı anne sütüne en yakın özelliğe sahiptir. Zeytinyağı içerdiğindeki antioksidan maddeler nedeniyle yaşamımızın her döneminde sağlık açısından eşsiz nimetler sunmaktadır. Bu mucizevi besinin faydaları saymakla bitmez.

Ağacından tabak, çatal, kaşık, masa yapılan, meyvesinden farklı tatlarda sofra zeytini, sıkınca zeytinyağı, yağından saç ve cilt için güzellik sabunu, çekirdeğinden tesbih, bilezik, kolye gibi süs eşyası, küspesi gübre ya da yakacak olan, kimi gün süs, kimi gün yiyecek, bazen sağlık için ilaç, bir dönem aydınlatma malzemesi, kaynatılarak öldürücü bir silaha dönüştürülen yağı ile ağacından meyvesine, yaprağından çekirdeğine her şeyinin bir faydaya dönüştüğü çöpü çıkmayan zeytin kuşku yok ki bir mucizedir.

Sızma Zeytinyağı veya diğer adıyla Naturel Zeytinyağı yağ asit derecesine göre kendi içerisinde Naturel Sızma, Naturel Birinci ve Naturel İkinci olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Naturel Sızma Zeytinyağının yağ asitliği oleik asit cinsinden en fazla %1 olup Naturel Birinci Zeytinyağının yağ asitliği oleik asit cinsinden en fazla %2 Naturel İkinci Zeytinyağının yağ asitliği ise oleik asit cinsinden en fazla %3,3 tür.

 

Naturel Sızma Zeytinyağı; Zeytinyağın en saf ve en doğal halidir. Yağ asitliği oleik asit cinsinden %1 veya %1 den daha az olup üretim aşamasında hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan üretilen zeytinyağıdır. Üretim aşamasında sadece yıkama, sızdırma santrifüj ve fıltrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanır. Naturel Sızma Zeytinyağının kendine has bir kokusu ve aroması olup, üretim aşamasında vitamin kaybına uğramayıp tüm vitaminleri bünyesinde barındırmaktadır. Rengi berrak olup sarıdan yeşile değişebilmektedir. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutlmadığı için hayatımızın her aşamasında gönül rahatlığı ile sofraya konulup doğrudan tüketilebilecek en has zeytinyağıdır.

 

Naturel Birinci Zeytinyağı: Özellik olarak Naturel Sızma Zeytinyağı ile aynı özelliklere sahip aynı sistemle üretilen zeytinyağıdır. Naturel Sızma Zeytinyağından farkı asitlik oranı %1 den fazla ama %2 veya daha az olan zeytinyağıdır. Naturel Sızmaya göre hafif kusurları bünyesinde taşıyan bir zeytinyağıdır. Naturel Birinci Zeytinyağı da gönül rahatlığı ile doğal haliyle tüketilebilen bir zeytinyağıdır.

 

Naturel İkinci Zeytinyağı: Zeytinin doğal nitelikleri korunarak bir değişikliğe uğratılmadan ısıl bir ortamda sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi doğallığını bozmayacak işlemlere tabi tutulan, diğer iki sızma zeytinyağına göre belirgin olabilecek bazı kusurları bünyesinde taşıyan, asit oranı 3,3 veya daha az olan zeytinyağıdır. Diğer zeytinyağları gibi doğal haliyle doğrudan tüketilebilir

Rafine Zeytinyağı tat ve kokusu nedeniyle doğrudan sofralık olarak tüketime uygun olmayan zeytinyağları doğal trigliserid yapısında değişiklik yaratmayacak metotlarla rafine edilirler. Rafinasyon aşamasında ağartma ve koku giderme işlemlerine tabi tutularak vakum altında 220 C - 240 C de su buharı distilasyonu yoluyla koku veren maddeler ve asitliği giderilir.Yağın asitliği en fazla % 0,3 tür. Kokusu ve tadı hafif olan Rafine Zeytinyağının rengi sarının değişik tonlarındadır. Piyasada genellikle kızartmalık yağ olarak bilinen bu zeytinyağının içeriğinde hiçbir yabancı madde bulunmaz.

Riviera Zeytinyağı genellikle %20 oranında natürel zeytinyağına %80–90 oranında rafine zeytinyağı karıştırılarak elde edilen zeytinyağıdır. Serbest asitlik derecesi en fazla % 1.5 ‘tur. Riviera zeytinyağında kaliteyi natürel zeytinyağının miktarı, niteliği ve üretim yapılan tesisinin rafinasyon teknolojisi etkilemektedir. Asitlik derecesi en fazla %15'i aşmamak kaydıyla, rengi, tat ve aromaları kullanılan natürel zeytinyağının kalitesine ve kullanılan natürel zeytinyağının karışımdaki oranına göre farklılık göstermektedir. Riviera Zeytinyağının rengi natürel sızma zeytinyağına göre daha açık ve koku olarak ise daha hafiftir.

Riviera zeytinyağında kaliteyi belirlemek başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Zeytinyağının kalitesinde, iki faktör büyük önem taşır. Bunlardan birincisi, analizler sonucunda ölçülebilen asit oranıdır.

 

İkincisi ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Tadım uzmanları tarafından yapılan bu işleme “degüstasyon” adı verilir. Tadım uzmanlarının bilgi ve birikimlerine dayalı olarak yapılan degüstasyon, zeytinyağında kaliteyi belirlemede en önemli aşamasıdır

Organik Zeytinyağı üretimi zeytin ve zeytinyağı sektörüne oldukça yeni olup merkezi İsviçre'de bulunan IMO Institut für Marktökologie GmbH firması tarafından yapılan kontroller sonrasında belgelendirilmektedir. Kısaca IMO olarak isimlendirilen kuruluş kontrol faaliyetlerini, AB yönetmeliği No: 834/2007, Amerika Birleşik Devletlerinin, ulusal organik tarım yönetmeliği olan NOP ve Japonya' nın JAS yönetmeliklerine göre yürütmektedir. Ülkemizde IMO nun doğrudan merkez ofise bağlı olarak faaliyet gösteren ofisi bulunmaktadır.

 

Tarımsal işletmelerde, ekolojik tarım yapılan birimin en az 12 ay boyunca EWG 2092/91, AB- ve/veya Türk - Bio Yönetmeliğine göre tarım yapması gerekmektedir.

Ürünün işlendiği işletmeler veya ihracat yapan firmalarda ise yine EWG 2092/91, AB- ve ve/veya Türk Bio Yönetmeliğine göre prosedürlerin yerine getirilmiş olması gerekir.

Organik Zeytinyağı üretimi ise geleneksel naturel zeytinyağı üretiminden farklı olarak üretim aşamasında, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan (tarımsal ilaç, gübre, hormon vb) zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmasıdır. Tamamen doğal olarak üretilen bu zeytinyağına Organik Zeytinyağı ve/veya Ekolojik, biyolojik zeytinyağı da denmektedir. Bu üretim şekli süresi IMO tarafından belirlenen süreç boyunca periyodik veya gerek görülürse habersiz olarak takip edilir. Süreç sonunda fiziksel yöntemlerle sıkılan veya santrifüj edilen zeytinden elde edilen zeytinyağının kimyasal ve duyusal özellikleri belirlenen kriterlere uygunsa organik zeytinyağı olarak sertifikalandırılır.

Zeytinyağı Nasıl Saklanır zeytinyağını uzun süre muhafaza etmek için güneş, ışık, sıcak, hava faktörlerinden uzak tutmak gerekir. Ayrıca zeytinyağının zaman faktöründen etkilendiğinin de unutulmaması gerekir. Zeytinyağının muhafaza edilirken, kapalı ve ışıksız yerde saklanması gerekir. Ortamın serin olması gerekir fakat buzdolabına konulmaması gerekir.

Zeytinyağı şişesinin ışık görmemesi gerekir.

Zeytinyağının bulunduğu ortamın sıcaktan olmaması gerekir. İdeal sıcaklık(14– ve 15 derecedir.

Zeytinyağını saklamak için en ideal ortam evlerimizdeki kiler, bodrum ve garajdır.

Zeytinyağının hasat tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tüketilmesi gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken şişeleme tarihi değil hasat tarihidir.

  

Bu bilgiler ışığında Zeytinyağın ile kızartma yapılır mı? Sorusunun cevabı evet zeytinyağından kızartma yapılır. Dikkat edilmesi gereken her kullanımdan sonra ısı ve ışıktan uzak tutmak gerekir. Buna dikkat edildiğinde daha fazla kullanılabilir. Ayrıca kızartmadan kullanılan yağ hangi yağ olursa olsun insan sağlığı için beş defadan fazla kullanılmamalıdır.

Zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz En doğru olanı yerli malı almaktır. Ülkemiz dünyada zeytinyağı üretiminde ve kalite standardında dünyanın en önde gelen ülkelerden bir tanesidir. Aynı zamanda dünyaya zeytinyağı ihraç eden sayılı ülkelerden birisidir. Yabancı marka zeytinyağı aldığınızda işaretlerden anlamıyorsanız kalitesiz yağ alma riskiniz fazladır. Çünkü bazı ülkeler kalitesiz yağlarını dış pazara yönlendirebilmektedir.

 

Hayır, yabancı zeytinyağı alacam diyorsanız şişenin üzerinde DOP sertifikasına (Denominazione di Origine Protetta) dikkat edin. DOP sertifikası AB nin zeytinyağı için oluşturmuş olduğu kalite standardizasyon belgesidir.

 

*

Zeytinin hasat tarihi zeytinyağında kaliteyi etkileyen önemli bir unsurdur. Hasat tarihine mutlaka dikkat edin. Hasat tarihinden itibaren bir yıl geçen zeytinyağlarını almayın. Burada dikkat edilmesi gereken şişeleme tarihi değil hasat tarihidir. Çünkü şişeleme tarihi ve hasat tarihleri birbirinden farklıdır.

*

Zeytinyağı Alırken nelere dikkat etmeliyiz Coğrafi İşaretlemelere dikkat edin. Çünkü Coğrafi işaret Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda bir ürün veya ürünün ait olduğu bölgeye verilir. Coğrafi işaret taşıyan ürünler sınırları belirlenmiş olan bölgede üretilen zeytinlerden üretilmiştir. İşaret taşımıyorsa o bölgede üretilen zeytinlerden üretilmeme ihtimali olabileceği gibi değişik bölgelerin zeytinlerinden karma yapılma ihtimalide vardır.

*

Zeytinyağları içerisinde en kaliteli olanı Sızma Zeytinyağıdır. Fiyat olarak diğerlerine göre biraz fazla olsa da her türlü yemek rahatlıkla kullanabilirsiniz.

*

Seçme zeytinlerden veya ….. Bölgelerinin zeytinlerinden harmanlanarak üretilmiştir etiketini taşıyan zeytinyağlarını kesinlikle almayın. Bu taklit firmaların taktiği olup farklı bölgelerden getirilen kaliteli ve kalitesiz zeytinlerin karıştırılarak üretildiğini gösterir.

*

Bütün zeytinyağları soğuk olarak preslenir. Zeytinyağında başka türlü presleme yapılmaz. Şişenin üzerinde soğuk preslenmiştir yazısı varsa almayın. Bu sadece göz boyama amacıyla yapılmış bir aldatmacadır.

*

Şişenin üzerinde organik olarak üretilmiştir yazısı varsa şişenin üzerinde organik zeytinyağı sertifikası (IMO) işareti olup olmadığına dikkat edin. Çünkü organik zeytinyağı üretimi zeytinyağında yeni olup, organik olarak üretim yapan firmalar Merkezi İsviçre'de bulunan (Ülkemizde de Ofisi Bulunmaktadır) Institute for Marketecology (IMO) tarafından üretim yapılan alanda bizzat 1–3 yıl arası izlenerek verilir. Süreç sonucunda uygun bulunursa sertifika verilir ve firma bu sertifika işaretine etiketinde yer verir.

*

Şişelerin üzerinde yağın asit oranı yazmaktadır. Asit oranlarının anlamlarını öğrenin ve bunu kontrol edin. % 0,8 Sadece sızma % 0,5 kaliteli % 0,2 Yüksek kaliteli demektir.

*

Zeytinyağı çeşitlerinin özelliklerini ve kullanım alanlarını öğrenin satın alırken hata yapma ihtimalinizi ortadan kaldırır.

*

Etiketin güzel olması şişenin içindeki zeytinyağının kaliteli olduğu anlamına gelmez. Unutulmamalı ki tüm kaliteli zeytinyağlarının şişesi zeytinyağını ışıktan korumak için koyu renklidir.

*

Şişenin boğazında boşluk olmamalıdır. Şişe sızma yapmışsa kesinlikle almayın

*

Rengine bakarak kalitesini anlayamazsınız.

*

Mantarlı şişelerde hava sızma ihtimali yüksektir onun için mantarlı şişeleri almayın

*

En önemlisi zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz diye düşünmemek için beğendiğiniz ve kalitesinden emin olduğunuz markayı sürekli kullanmaktır.

Zeytinyağının faydaları zeytinyağı kolesterol içermez. Bundan dolayı kandaki kanda ki zararlı kolesterolü (LDL) azaltır, faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir, kanı düzenleyici ve kuvvetlendirici özelliği vardır. Zeytinyağı dışında ki tüm yağlar kolesterol seviyesinin yanında iyi huylu kolesterolü de düşürler.

 

Zeytinyağın faydaları ndan biride damar tıkanıklıklarını önlemesidir. Böylece kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Dünya sağlık teşkilatı (WHO) araştırmaları göstermektedir ki kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin en düşük olduğu bölge "Girit" adasıdır.

Radyoaktivitece karşı vücudu korur. Kanser tümörlerinin oluşumunu engeller.

     

  

*

Zeytinyağı çocuklarda kemik ve diş gelişimini arttırır. Buna karşın yaşlılarda ise kemik erimesi (osteoporoz)'u azalttır.

*

Tüm kutsal kitaplar da zeytin zikredilmektedir. İncil ve Tevrat'ta "zeytin" birçok yerde geçmekte ve Kuran-ı Kerinı'de 6 (altı) defa "kutsal ağaç” olarak zikredilmektedir.

*

Dünya üzerinde zeytin ağacı kadar yaşayabilen başka bir canlı yoktur. Dünya üzerinde yaşı 2.000 üzerinde olan birçok zeytin ağacı vardır. Bu ağaçlar yapılan bilimsel çalışmalarda uzun ömürlülüğe işaret olarak kabul edilmiştir.

*

Zeytinyağı diğer yağlardan farklı olarak, hiçbir kimyasal işlem görmediğinden meyve suyu gibi, çiğ ve taze olarak tüketilebilen tek yağdır.

 

*

Dünyada zeytinyağı üretiminde önde gelen ülkelerden biriyken tüketimde en geri ülkeler arasında yer almaktayız. Dünyada kişi başına en fazla zeytinyağı Yunanistan'da (25 Kg.) tüketilirken, ülkemizde kişi başına zeytinyağı tüketimi 1.5 Kg dır. Bu oran ne kadar sağlıksız beslendiğimizi göstermektedir.

*

Zeytinyağı kızartmalar için en ideal yağdır. İçerisindeki antioksidan maddeler nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara dayanır.

*

Zeytinyağı hamile ve bebekli kadınların sağlıklı bir dönem geçirmeleri açısından çok faydalıdır.

*

Zeytinyağı, hazmı en kolay yağdır

*

Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir gelecek için dengeli bir beslenme açısından günde en az 2-3 yemek kaşığı (50-60 gr) zeytinyağı tüketilmesi gerekmektedir.

Zeytinin Faydaları

Zeytinin faydaları; zeytin içeriğinde kansere karşı etkili olan birçok maddeyi ihtiva etmektedir. Bu maddelerin yanı sıra içeriğindeki A,D,E ve K vitaminlerinin de kanser tümörlerinin oluşumunu engellediği ve Radyoaktivitece karşı vücudu koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Zeytin karaciğeri korur ve karaciğerin en iyi dostudur. Zeytinin tüm bunların yanı sıra sindirim sistemine, safra kesesine ve safra kesesinde taşta, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalıdır.

Zeytin kalsiyum kaybını engellemektedir. Buda kemiklerin güçlenmesini sağlamakta ve yaşlılarda kemik erimesi (osteoporoz)'u azaltmaktadır.

     

 

Zeytinin faydaları ndan biride çocukların kemik ve diş gelişimi açısından önemlidir. İçeriğindeki E, A, D ve K vitaminleri çocuklarda sağlıklı kemik ve diş gelişimini sağlamaktadır.

 

Oleuropeitt maddesi zeytin yaprağında, bolca bulunmaktadır. Bu madde zeytin ağacını hastalık ve zararlılardan korumaktadır. Modern tıp bu maddeyi tıp alanında da kullanabilmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

Zeytinyağının içeriğindeki E vitamininin insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Eski Mısır medeniyetleri Zeytin, Zeytinyağı ve Zeytin yaprağını tüketimin yanı sıra sağlık ve dinsel ritüellerde de kullanmışlardır.

 

Dünya genelinde Dünya sağlık teşkilatı (WHO) tarafından yapılan bir araştırmada kalp krizi ve kalp hastalıklarına en az Girit Adasında rastlandığı rapor edilmiştir. Aynı zamanda Girit Adasında yaşayanlarda kalp rahatsızlıkları ve kalp riskinin en alt düzeyde olduğu raporda yer almaktadır. Girit Adası M.Ö 3.500 yıllarda bile zeytinyağı ticaretinin merkezi konumunda olduğu unutulmamalıdır.

Dünya üzerinde yaşı 2.000den fazla olan çok sayıda zeytin ağacı bulunmaktadır. Yaş olarak başka örneği olmayan bu ağaçlar yapılan bilimsel çalışmalarda uzun ömre örnek teşkil etmektedir.

Zeytin yaprağı bol miktarda Kalsiyum Elenolate içermektedir, bu madde virüs, bakteri ve mantarlara karşı oldukça etkilidir.

Zeytin mide asitliğini azaltarak Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellik taşımaktadır.

 

 

Ekleyen:uskudar27

Adınız
:
Eposta
:



Resmi Degistir